Wyszukiwarka Rozkłądy jazdzy Wydarzenia Katalog Dołącz do nas Kontakt

Gotował dla Wałęsy, Kwaśniewskiego i Dody. Teraz otwiera lokal w naszej gminie [TESTUJEMY]

piątek, 01 maja 2015 14:01 Napisał 
Właściciele Bistro za Rogiem: Oleg Malinov i Magdalena Bujak Właściciele Bistro za Rogiem: Oleg Malinov i Magdalena Bujak eOsielsko.pl

W Niemczu otworzył się nowy lokal. Sprawdziłem, czy Bistro za Rogiem to miejsce warte odwiedzenia.

 

Czym nie jest Bistro za Rogiem? 

Nazwa bistro kojarzy się ze średniej jakości miejscem na dworcu, gdzie można dostać hamburgera odgrzanego w mikrofalówce. Czegoś podobnego spodziewałem się odwiedzając Bistro za Rogiem, zwłaszcza, że przed wizytą sprawdzając menu znalazłem tam kebab. Zdziwiłem się bardzo, gdy podana sałatka z kurczaka smakiem przypominała te znane z najlepszych restauracji (później dowiedziałem się, że to zasługa przygotowywania sous-vide). Gdy dokładniej przyjrzałem się menu (dostępne na samym dole tekstu) wiedziałem już, że Bistro za Rogiem to nie fast food. Bardziej przypomina restaurację. 

 

Czym jest Bistro za Rogiem?

Pytam skąd pomysł na połączenie restauracyjnego menu z kebabem. Magdalena Bujak (współwłaścicielka) wyjaśnia mi: - Prawdziwe bistro powinno być miejscem na luzie i łączyć w sobie to co najlepsze z restauracji, z miejscem gdzie można zjeść coś na szybko. Stąd pomysł na kebaba w menu. I dodaje: - Nie konkurujemy z fast foodami. Nasi kliencie to tacy, którzy na obiad pojechaliby np. do Gazdówki. Do nas mają bliżej i mamy lepsze ceny. - Aby trafić do takich klientów stawiamy na jakość - wtrąca drugi współwłaściciel Oleg Malinov. I wyjaśnia: - Wszystkie nasze składniki są świeże, pracujemy na najlepszych markowych produktach. U nas nie ma nic gotowego, nic z proszku, nawet makaron jest świeży, a nie suchy.

 

Kto stoi za Bistro za Rogiem?

Bistro za Rogiem to autorski projekt Magdaleny Bujak i Olega Malinova, Ukraińca od ponad 25 lat mieszkającego w Polsce. - Działamy w Niemczu dopiero miesiąc, a już mamy stałych klientów - mówi Magdalena. I dodaje: - Lubię patrzeć, jak klienci jedzą ze smakiem i na twarzy widać zadowolenie. O to nam właśnie chodzi.

 

Oleg, szef kuchni, ma 26-letnie doświadczenie. Jego CV nie ma końca, był m. in. szefem kuchni we wrocławskim, czterogwiazkowym Art. Hotelu, pracował w warszawskim Hotelu Sobieski. Wśród jego klientów byli: Lech Wałęsa, Aleksandr Kwaśniewski, Gerhard Schroeder, czy Doda. - Najwięcej takich znanych klientów miałem podczas pracy we Wrocławiu - dodał Oleg.

 

Dlaczego więc kucharz z takim doświadczeniem otwiera bistro właśnie w Niemczu? - Pracowałem w wielu wiodących polskich restauracjach. Jak gdzieś pojawiał się problem, to ściągali mnie do naprawy. Jestem już zmęczony ciągłymi podróżami, pora na nasz autorski projekt - Bistro za Rogiem - wyznał Oleg. Magdalena dodaje: - Poprzednio mieszkaliśmy w Darłowie. Niemcz odkryliśmy dzięki naszym bliskim znajomym. Zauroczyła nas okolica, gdy zdecydowaliśmy się na swój lokal, od razu pomyśleliśmy o Niemczu.

 

Czekamy na Państwa opinie

Czy Bistro za Rogiem stanie się jednym z ulubionych miejsc osielczan? Polecamy odwiedzić ten lokal i sprawdzić, na czym polega kunszt ukraińskiego szefa kuchni. Czekamy na Państwa opinie w naszym katalogu (Bistro za rogiem można oceniać tutaj, wszystkie miejsca gdzie można zjeść w gminie Osielsko dostępne są tutaj).

 

Przydatne informacje

Dane kontaktowe dostępne są tutaj. Bistro za Rogiem otwarte jest do 21, albo do ostatniego klienta. Dowóz jest na razie w planach, ale stali klienci mogą liczyć tę usługę. W Bistro za Rogiem można też zamawiać jedzenie i ciasta na domowe uroczystości. W lokalu jest też miejsce na imprezy okolicznościowe na maksymalnie około 30 osób. Poniżej menu:

 

Przystawki

Śledź w śmietanie z pieczonym ziemniakiem 10,50

Wątróbka drobiowa w sosie jabłkowym na sałacie 12,50

Sajgonki z surówką 12,50

 

Zupy

Zalewajka 9,00

Krem z pomidorów 5,00

Flaki 9,00

 

Dana główne

Kebap w bułce 8,90

Kebap z surówką i frytkami 12,00

Filet z kurczaka w sosie marakuja 16,50

Filet z kurczaka w sosie gorgonzolla 17,50

Kurczak w kokosie 16,00

Schab w sosie pomidorowym 17,00

Schab panierowany 15,00

Placek po węgiersku 12,00

Polędwica wieprzowa z grilla 17,00

 

Makarony

Tagiatelle Carbonara 15,50

Penne z kurczakiem i brokułami w sosie truflowym 18,00

 

Sałatki

Sałatka New York z grillowanym kurczakiem 16,00

Sałatka śródziemnomorska z fetą i kukurydzą 16,00

Sałatka z wędzonym kurczakiem i winogronem 14,00

Krewetki Blacktiger w tempurze na sałacie z sosem czosnkowym lub słodko-kwaśnym 20,00

 

Ryby

Filet z łososia grillowany na sałacie ze świeżymi pomidorami 25,00

Filet z dorsza po chłopsku z sosem porowym 20,00

 

Desery

Panna cota z mailnami 11,00

Jabłecznik na ciepło 7,00

Sernik z sosem waniliowym 9,00

Gotował dla Wałęsy, Kwaśniewskiego i Dody. Teraz otwiera lokal w naszej gminie [TESTUJEMY] - 4.3 out of 5 based on 13 votes
Oceń ten artykuł
(13 głosów)
Krzysztof Grzechowiak

Założyciel serwisu eOsielsko.pl

Aby udoskonalić nasz serwis korzystamy z cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody wyłącz tę opcję w swojej przeglądarce lub opuść nasz serwis