
W Fishce odbył się dziś pokaz naszego regionalnego Karpia Nakielskiego. Na miejscu można było też posmakować rybnych specjałów, kupić świeżą rybę filetowaną na miejscu i poznać tajniki dotyczące przyrządzania dań rybnych.
Nasz karp regionalny to samo zdrowie (więcej pisaliśmy o tym tutaj). Na miejscu w Fishce byli dziś przedstawiciele gospodarstwa rybnego zajmującego się hodowlą Karpia Nakielskiego, Państwo Bagrowscy. Podczas filetowania ryb Pan Janusz dzieli się swoim doświadczeniem (prawie czterdzieści lat zajmuje się hodowlą karpia w Ślesinie) i odpowiadał na wszystkie pytania dotyczące ryb. Irena Bagrowska jego żona, powiedziała nam:
Chociaż karp jest znany z dużej liczby ości to przy odpowiednim filetowaniu, dostajemy rybę à la polędwica (filet zupełnie bez ości). Potrawy z naszego karpia zdobywają wiele nagród. Ostatnio za zupę rybną otrzymaliśmy nagrodę Brązowy Rarytas na Jarmarku Kujawsko-Pomorskim zorganizowanym w Myślęcinku 13 września 2015 roku.
Karp to nie tylko smażone filety, ale też rolady, czy klopsiki. Podniebienie osielszczan zdobywała w Fishce zupa z karpia z imbirem, kurkumą i suszonymi pomidorami. Kto nie zdążył na dzisiejszy pokaz ma szansę to nadrobić. Karp Nakielski jest w Fishce w stałej sprzedaży. Państwo Bagrowscy z filetowaniem i poradami zawitają do naszego sklepu rybnego już w przyszły piątek.
Publikacja jest reklamą delikatesów Fishka. Dane kontaktowe do sklepu dostępne są tutaj.