
W Niemczu otworzył się nowy lokal. Sprawdziłem, czy Bistro za Rogiem to miejsce warte odwiedzenia.
Nazwa bistro kojarzy się ze średniej jakości miejscem na dworcu, gdzie można dostać hamburgera odgrzanego w mikrofalówce. Czegoś podobnego spodziewałem się odwiedzając Bistro za Rogiem, zwłaszcza, że przed wizytą sprawdzając menu znalazłem tam kebab. Zdziwiłem się bardzo, gdy podana sałatka z kurczaka smakiem przypominała te znane z najlepszych restauracji (później dowiedziałem się, że to zasługa przygotowywania sous-vide). Gdy dokładniej przyjrzałem się menu (dostępne na samym dole tekstu) wiedziałem już, że Bistro za Rogiem to nie fast food. Bardziej przypomina restaurację.
Pytam skąd pomysł na połączenie restauracyjnego menu z kebabem. Magdalena Bujak (współwłaścicielka) wyjaśnia mi: - Prawdziwe bistro powinno być miejscem na luzie i łączyć w sobie to co najlepsze z restauracji, z miejscem gdzie można zjeść coś na szybko. Stąd pomysł na kebaba w menu. I dodaje: - Nie konkurujemy z fast foodami. Nasi kliencie to tacy, którzy na obiad pojechaliby np. do Gazdówki. Do nas mają bliżej i mamy lepsze ceny. - Aby trafić do takich klientów stawiamy na jakość - wtrąca drugi współwłaściciel Oleg Malinov. I wyjaśnia: - Wszystkie nasze składniki są świeże, pracujemy na najlepszych markowych produktach. U nas nie ma nic gotowego, nic z proszku, nawet makaron jest świeży, a nie suchy.
Bistro za Rogiem to autorski projekt Magdaleny Bujak i Olega Malinova, Ukraińca od ponad 25 lat mieszkającego w Polsce. - Działamy w Niemczu dopiero miesiąc, a już mamy stałych klientów - mówi Magdalena. I dodaje: - Lubię patrzeć, jak klienci jedzą ze smakiem i na twarzy widać zadowolenie. O to nam właśnie chodzi.
Oleg, szef kuchni, ma 26-letnie doświadczenie. Jego CV nie ma końca, był m. in. szefem kuchni we wrocławskim, czterogwiazkowym Art. Hotelu, pracował w warszawskim Hotelu Sobieski. Wśród jego klientów byli: Lech Wałęsa, Aleksandr Kwaśniewski, Gerhard Schroeder, czy Doda. - Najwięcej takich znanych klientów miałem podczas pracy we Wrocławiu - dodał Oleg.
Dlaczego więc kucharz z takim doświadczeniem otwiera bistro właśnie w Niemczu? - Pracowałem w wielu wiodących polskich restauracjach. Jak gdzieś pojawiał się problem, to ściągali mnie do naprawy. Jestem już zmęczony ciągłymi podróżami, pora na nasz autorski projekt - Bistro za Rogiem - wyznał Oleg. Magdalena dodaje: - Poprzednio mieszkaliśmy w Darłowie. Niemcz odkryliśmy dzięki naszym bliskim znajomym. Zauroczyła nas okolica, gdy zdecydowaliśmy się na swój lokal, od razu pomyśleliśmy o Niemczu.
Czy Bistro za Rogiem stanie się jednym z ulubionych miejsc osielczan? Polecamy odwiedzić ten lokal i sprawdzić, na czym polega kunszt ukraińskiego szefa kuchni. Czekamy na Państwa opinie w naszym katalogu (Bistro za rogiem można oceniać tutaj, wszystkie miejsca gdzie można zjeść w gminie Osielsko dostępne są tutaj).
Dane kontaktowe dostępne są tutaj. Bistro za Rogiem otwarte jest do 21, albo do ostatniego klienta. Dowóz jest na razie w planach, ale stali klienci mogą liczyć tę usługę. W Bistro za Rogiem można też zamawiać jedzenie i ciasta na domowe uroczystości. W lokalu jest też miejsce na imprezy okolicznościowe na maksymalnie około 30 osób. Poniżej menu:
Przystawki
Śledź w śmietanie z pieczonym ziemniakiem 10,50
Wątróbka drobiowa w sosie jabłkowym na sałacie 12,50
Sajgonki z surówką 12,50
Zupy
Zalewajka 9,00
Krem z pomidorów 5,00
Flaki 9,00
Dana główne
Kebap w bułce 8,90
Kebap z surówką i frytkami 12,00
Filet z kurczaka w sosie marakuja 16,50
Filet z kurczaka w sosie gorgonzolla 17,50
Kurczak w kokosie 16,00
Schab w sosie pomidorowym 17,00
Schab panierowany 15,00
Placek po węgiersku 12,00
Polędwica wieprzowa z grilla 17,00
Makarony
Tagiatelle Carbonara 15,50
Penne z kurczakiem i brokułami w sosie truflowym 18,00
Sałatki
Sałatka New York z grillowanym kurczakiem 16,00
Sałatka śródziemnomorska z fetą i kukurydzą 16,00
Sałatka z wędzonym kurczakiem i winogronem 14,00
Krewetki Blacktiger w tempurze na sałacie z sosem czosnkowym lub słodko-kwaśnym 20,00
Ryby
Filet z łososia grillowany na sałacie ze świeżymi pomidorami 25,00
Filet z dorsza po chłopsku z sosem porowym 20,00
Desery
Panna cota z mailnami 11,00
Jabłecznik na ciepło 7,00
Sernik z sosem waniliowym 9,00