Reklama

Jeszcze wczoraj pływały w morzu, a dziś na talerzu w Osielsku. Nowe bistro już otwarte [TESTUJEMY]

08/05/2015 08:57

W Osielsku otwiera się nowe Bistro "Objadalnia" - otwarcie już dzis o 11.00. Sprawdzamy na co możecie tam liczyć.

 

"Objadalnia" otwiera się w miejscu, gdzie już od lutego 2013 istnieje sklep rybny oraz smażalnia Fishka. Właściciele Kamila Chmielewska i Łukasz Bartkiewicz wyjaśniają: - Pomysł na sklep rybny połączony ze smażalnią wziął się z naszej pasji do zdrowej żywności i gotowania. I dodają: - Jako uzupełnienie zdecydowaliśmy otworzyć teraz bistro "Objadalnia".

 

Co znajdziemy w menu?

Menu bistro zaczyna się od przystawek, dwóch zup (rybna po 8,90 oraz zupa dnia za 6,50) i michy szprotek (dania inspirowanego kuchnią śródziemnomorską - 6,50). Głównym punktem są 4 pełne dania obiadowe, dwa stałe (zestaw schabowy inaczej, czyli marynowany w sosie musztardowym oraz megaburger rybny z frytkami) i dwa codziennie inne (po 15,50 każde). Uzupełnieniem są trzy zestawy dla dzieci i wypiekane na miejscu ciastko jako deser. 

 

Co jeszcze na miejscu? 

Poza bistro na miejscu cały czas działa sklepy rybny. W stałej ofercie są ryby świeże, mrożone oraz żywe (karp i karaś). Bardziej nietypowe ryby sprowadzane są na zamówienie. - W sklepie sprzedajemy też rzeczy robione na miejscu. Najlepiej z nich sprzedaje się tatar z łososia, śledź pod pierzynką i opiekany pstrąg w zalewie octowej - mówi Kamila. - Już za parę dni będzie można u nas wypić piwo, w naszej ofercie cały czas zostają smażone ryby, świeże sałatki - wszystko robimy na miejscu - mówi Łukasz. I dodaje: - Nie każdy wie, że smażone u nas ryby są jak w smażalni nad morzem. Część ryb, która do nas przyjeżdża rano, jeszcze wczoraj pływała w morzu.

 

O rybach wiedzą wszystko

Właściciele z chęcią dzielą się swoją wiedzą dotyczącą ryb i wyczerpująco odpowiadają na każde zadane przez nas pytanie. Jak poznać, że ryba jest świeża? - Ryba musi mieć ciemno czerwone skrzela i szkliste oczy. Część ryb jeszcze chwilę po złowieniu mocno się świeci, widać to jak przyjeżdżają do nas rano, np. flondra. To ich naturalny śluz. Ale tutaj należy uważać, już po południu dnia po złowieniu śluz schodzi. Część ryb ma mało śluzu i one nie świecą się prawie wcale. A nieuczciwi sprzedawcy natłuszczają ryby olejem i wtedy mogą się świecić cały czas - wyjaśnia Łukasz.

 

Na miejscu można też podpytać o porady praktyczne. - Najbardziej nieodkrytym daniem rybnym jest płat ze śledzia, kosztuje trochę powyżej 12 złotych za kilogram. Wystarczy usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku. Doprawić według gustu, tylko solą, albo pieprzem cytrynowym i koprem. Świetne danie, gotowe w 10-15 minut, a do tego bardzo bogate w kwasy omega 3 (zdrowe tłuszcze - przyp. red) - tłumaczy Kamila.

 

Przydatne informacje

Objadalnia będzie otwarta od poniedziałku do piątku w godzinach 11-17, sklep rybny od poniedziałku do piątku od 8 do 18, w soboty od 8 do 15. Można też zamawiać jedzenie na dowóz.

 

Zachęcamy do sprawdzenia menu bistro (jak będziecie na miejscu weźcie michę szprotek, zaskakująco proste i smacze danie) i oceny w naszym katalogu, gdzie znajdziecie też dane kontaktowe (link tutaj). Wszystkie 25 miejsc w Osielsku gdzie można zjeść dostępne jest tutaj.

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wróć do